Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od filiżanki parującej kawy? To napój, który dodaje energii i pobudza zmysły. Niektórzy jednak nie zdają sobie sprawy, że jednym z kluczowych czynników, które wpływają na smak i aromat tego napoju, jest właściwa temperatura parzenia. Dlatego w tym artykule sprawdzimy, jaka temperatura do parzenia kawy jest odpowiednia oraz co jeszcze musisz wiedzieć, aby wyczarować pyszną i aromatyczną kawę we własnej kuchni.
81,00 zł
250,00 zł
54,00 zł
199,00 zł
Blog o kawie
Kupując podarunek dla bliskiej osoby, kierujemy się jej zainteresowaniami, tak by jak najlepiej wstrzelić się w jej gust i sprawić największą przyjemność. Jeśli wśród Twoich znajomych lub rodziny jest osoba, która wprost uwielbia kawę, to z pewnością ucieszy się z podarunku nawiązującego do tego pobudzającego napoju.
Filiżanka smacznej, aromatycznej kawy to najlepszy sposób na dobre rozpoczęcia dnia. Nic tak nie stawia na nogi jak wyrazisty smak małej czarnej połączony z niosącym się po mieszkaniu odurzającym zapachem. Kawosze mogą obecnie przebierać w najróżniejszych rodzajach kawy: jasno i ciemno palonej, o intensywnych nutach smakowych, wzbogaconych owocowymi, czekoladowymi lub orzechowymi aromatami. Kraj pochodzenia, rodzaj i sposób obróbki ziaren, sposób parzenia – wszystko ma wpływ na smak kawy, o czym doskonale wiedzą koneserzy kofeinowego napoju.
W dzisiejszych czasach smakosze kawy mają wiele możliwości. Mogą wybierać nie tylko z szerokiego asortymentu kaw, np. rozpuszczalnych, mielonych lub ziarnistych oraz w bogactwie aromatów, ale również w sposobie ich przygotowania. Skończyły się czasy, gdy jedynym rozwiązaniem było zalanie kawy wrzątkiem prosto w kubku. Na rynku dostępne są kawiarki o różnych pojemnościach, ekspresy kolbowe, kapsułkowe, automatyczne i przelewowe. Można przygotować kawę po turecku lub cold brew. Popularnym i bardzo prostym sposobem zaparzania kawy jest AeroPress.
Każdego dnia na całym świecie wypija się oszałamiającą liczbę 2 miliardów filiżanek kawy, co daje łączną objętość 25 milionów litrów dziennie. W tej analizie zdecydowana większość uczestników wskazała, że regularnie pije kawę. W tym 32,8% kobiet oraz 50,8% mężczyzn. Zapraszamy do przeczytania naszego wpisu, w którym oceniamy co lepsze kawa mielona czy ziarnista.
Różnice w jakości kawy mogą być wyraźne, gdy mamy okazję porównać kawę dostępna w supermarkecie i świeżo palone ziarna z palarni. Kawa z marketu a kawa z palarni - jak różni się ich smak i parametry jakościowe? Zapraszamy do czytania!