Kawa speciality to wyjątkowa kategoria, oceniana przez ekspertów w systemie Specialty Coffee Association (SCA). Proces selekcji kawy speciality obejmuje wszystkie etapy produkcji, co gwarantuje najwyższą jakość i unikalność smaku. Dzięki wsparciu małych gospodarstw i lokalnych społeczności, kawa speciality jest bardziej zrównoważona i etyczna. Dowiedz się więcej na temat tego, czym jest kawa speciality!
81,00 zł
230,00 zł
54,00 zł
199,00 zł
Blog o kawie
Kawa jest jednym z najbardziej złożonych napojów pod względem smaku i aromatu. Obecnie szacuje się, że ma około 800 związków aromatycznych różnego typu, a ich liczba stale rośnie, ponieważ nieustannie odkrywa się nowe.
Herbata, zaraz obok kawy, jest jednym z najpopularniejszych napojów. Umila poranki i zachwyca smakoszy. Jednak, jak parzyć herbatę, która pobudzi kubki smakowe i zachwyci aromatem? Każdy gatunek wymaga nieco innego podejścia, jednak takie czynniki jak jakość liści, temperatura i czas parzenia oraz odpowiednia woda są niezastąpione podczas wszystkich procesów parzenia. Przyjrzyjmy się im bliżej!
Kawa to nie tylko pobudzający napój, ale także źródło niekończącej się przyjemności dla miłośników napojów z ziaren kawowca. Wśród wielu czynników wpływających na smak kawy, stopień jej palenia zajmuje szczególne miejsce.
Kawa to niezastąpiona towarzyszka poranków i umilenie popołudniowych chwil. Jednakże, aby cieszyć się nią w pełni, warto zastanowić się nad odpowiednim doborem kawy, zwłaszcza gdy mamy do czynienia z różnymi rodzajami ekspresów. Przedstawiamy więc krótki poradnik, dzięki któremu dowiesz się, jak dobrać kawę do typu ekspresu. Ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kolbowy i kapsułkowy nie mają przed nami tajemnic!
Picie kawy stało się dla wielu z nas ważnym rytuałem, który dodaje smaku każdemu porankowi. Jednak coraz częściej pojawiają się wątpliwości dotyczące picia kawy na czczo. Czy to zdrowa praktyka, czy może kryje w sobie pewne korzyści? Rozwiewamy mity i przedstawiamy fakty dotyczące wpływu kawy na zdrowie. Zapraszamy do lektury!