Kawa, jak chyba żaden inny napój, kojarzy się z porankami. Kiedy potrzebujemy natychmiastowego pobudzenia, to właśnie ten napar przychodzi nam z pomocą. Czy jednak picie kawy z samego rana na pewno jest dobrym pomysłem?
230,00 zł
50,00 zł
195,00 zł
Blog o kawie
Zastanawiasz się, jak sporządzić ocenę sensoryczną kawy? W tym zadaniu pomoże Ci cupping kawy! Służy on do porównywania i wartościowania ziaren, sprawdzenia ich jakości, a także wykrywania defektów.
Jak to możliwe, że dwie kawy, mimo że obie są ziarnami Arabiki, mogą smakować tak odmiennie? Odpowiedź często leży w pojęciu terroir – warunkach środowiskowych, w jakich kawa jest uprawiana.
Kwaśność i kwasowość kawy to nie są synonimy! Musi o tym wiedzieć każdy miłośnik tego napoju. Odpowiednia kwasowość wpływa na złożoność smaku i aromatu, natomiast to kwaśności chcemy się pozbyć. Jak to zrobić? I dlaczego właściwie kawa jest kwaśna? Wszystko tłumaczymy w artykule!
Kawa speciality to wyjątkowa kategoria, oceniana przez ekspertów w systemie Specialty Coffee Association (SCA). Proces selekcji kawy speciality obejmuje wszystkie etapy produkcji, co gwarantuje najwyższą jakość i unikalność smaku. Dzięki wsparciu małych gospodarstw i lokalnych społeczności, kawa speciality jest bardziej zrównoważona i etyczna. Dowiedz się więcej na temat tego, czym jest kawa speciality!
Kawa jest jednym z najbardziej złożonych napojów pod względem smaku i aromatu. Obecnie szacuje się, że ma około 800 związków aromatycznych różnego typu, a ich liczba stale rośnie, ponieważ nieustannie odkrywa się nowe.