10% na wszystko
kod: NAMAJOWKE
 
24-30.04.2024
 
 
 
 

Jaka kawa do AeroPressu?

0
Jaka kawa do AeroPressu?

Czego dowiesz się z tego artykułu:

  1. Jaką kawę wybrać do AeroPressu?
  2. Jaki poziom palenia wybrać dla kawy do AeroPressu?
  3. Jakie proporcje kawy do wody w AeroPressie?

W dzisiejszych czasach smakosze kawy mają wiele możliwości. Mogą wybierać nie tylko z szerokiego asortymentu kaw, np. rozpuszczalnych, mielonych lub ziarnistych oraz w bogactwie aromatów, ale również w sposobie ich przygotowania. Skończyły się czasy, gdy jedynym rozwiązaniem było zalanie kawy wrzątkiem prosto w kubku. Na rynku dostępne są kawiarki o różnych pojemnościach, ekspresy kolbowe, kapsułkowe, automatyczne i przelewowe. Można przygotować kawę po turecku lub cold brew. Popularnym i bardzo prostym sposobem zaparzania kawy jest AeroPress

AeroPress to świetne rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z alternatywnymi sposobami parzenia kawy. Smak naparu uzyskanego w AeroPressie jest znacznie bardziej intensywny niż otrzymany za pomocą metody przelewowej. Napój jest czysty i charakterystyczny, ma dużo większą głębię i złożoność aromatu. Za każdym razem możesz uzyskać inną kawę, zmieniając chociażby grubość zmielenia ziaren. 

Sprawdź również: Jak zmielić kawę? Rodzaje mielenia kawy

Jak działa AeroPress? Najprościej można porównać jego działanie do strzykawki. Do urządzenia wsypuje się odmierzoną kawę, którą następnie zalewamy ok. 50 ml wody. Odczekujemy 30 sekund i dolewamy pozostałą część wody. Uzyskany napar mieszamy, aby kawa stała się jeszcze mocniejsza i bardziej wyrazista. Po upływie 60 – 120 sekund przeciskamy kawę do szklanki. Jest to bardzo prosty sposób przygotowania naparu, a sam AeroPress nie zajmuje dużo miejsca, więc można go z łatwością zabrać w podróż, aby zawsze mieć pod ręką ulubioną kawę. 

Jaką kawę wybrać do AeroPressu?

AeroPress jest uniwersalnym urządzeniem, w którym można przygotować różne rodzaje kawy. Oczywiście najlepszym wyborem będzie kawa ze świeżo mielonych ziaren, dzięki czemu będzie mieć jeszcze bardziej wyrazisty smak i mocniejszy aromat. Najlepiej będzie smakować kawa świeżo palona, czyli wypalana do dwóch tygodni wcześniej. 

Specjaliści najczęściej polecają kawy jasno palone z segmentu specialty, czyli najwyższej jakości, które w ocenie Q-Graderów zdobywają więcej niż 80 punktów na 100 pod względem jakości. Mają one najwięcej cennych walorów smakowych, a przygotowane ze starannością potrafią rozpieścić podniebienie największych kawoszy. W AeroPressie zazwyczaj przygotowywane są kawy słodkie i owocowe, gdyż sposób parzenia jeszcze mocniej wyciąga ich głębię i unikatowy smak.  

Jaki poziom palenia wybrać dla kawy do AeroPressu?

Nie ma żelaznej reguły, według której powinno się wybierać kawę do AeroPressu. Kupując ciemną kawę, doświadczasz kunsztu wypalania, zaś biorąc jasną lub średnio paloną, poznajesz oryginalny smak miejsca pochodzenia kawy. Wszystko jest kwestią gustu i indywidualnych preferencji, jednak najczęściej do AeroPressu polecana jest kawa jasno palona, która ma więcej walorów smakowych, wyczuwalna jest w niej kwasowość i kwiatowe lub owocowe aromaty, typowe dla konkretnego gatunku. Jeżeli jedną kawę parzysz w AeroPressie i kawiarce, to średnio palone ziarna również zadowolą Twoje podniebienie. 

Jakie proporcje kawy do wody w AeroPressie?

Standardowo zaleca się od 16 do 22 gram kawy na 250 – 270 ml wody. Jeżeli chcesz przygotować inną ilość naparu, to kieruj się proporcjami 6 - 9 gram kawy na 100 ml wody. 

Pamiętaj, że każdy z nas ma inne preferencje smakowe, dlatego nie bój się eksperymentować z rodzajami kawy, temperaturą parzenia, grubością zmielenia ziaren oraz ilością kawy. Tylko w ten sposób znajdziesz swój ulubiony i unikatowy smak, a picie naparu sprawi Ci przyjemność.

W naszej ofercie znajdziesz kawy do aeropressu:

Czym jest AeroPress i jak działa?

AeroPress to prosty i praktyczny sposób parzenia kawy, który działa podobnie jak strzykawka. Wsypujemy odmierzoną kawę, zalewamy ją częścią wody, odczekujemy 30 sekund, dolewamy pozostałą wodę, mieszamy napar, a po 60-120 sekundach przeciskamy kawę do szklanki.

Dlaczego warto używać AeroPressu?

AeroPress pozwala uzyskać mocniejszy i bardziej intensywny napar niż tradycyjna metoda przelewowego parzenia. Jest łatwy w użyciu i nie zajmuje dużo miejsca, co czyni go idealnym do podróży.

Jakie proporcje kawy do wody zaleca się w AeroPressie?

Standardowo stosuje się od 16 do 22 gram kawy na 250-270 ml wody. Proporcje wynoszą 6-9 gramów kawy na 100 ml wody, jeśli chcemy przygotować inną ilość naparu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl