
Czego dowiesz się z tego artykułu:
- Grubość zmielenia a sposoby zaparzania
- Dlaczego rodzaj mielenia kawy jest tak ważny?
- Jak zmielić kawę, czyli który młynek wybrać
Aromatyczny zapach pysznego i pobudzającego napoju to z pewnością coś, na co czekamy każdego poranka. By jego smak był jeszcze bardziej aromatyczny i intensywny, warto mielić ziarna osobiście tuż przed procesem parzenia. Mielenie kawy odkrywa przed nami jej najgłębiej ukryty bukiet i gatunek, których nie wyczujemy kupując produkt już rozdrobniony, nawet jeśli sporo za niego zapłacimy. Dzieje się tak, ponieważ mielenie ziaren przyspiesza proces ich wietrzenia, prowadzi do utraty walorów smakowych i zapachowych. Pamiętajmy więc, że kawę ziarnistą możemy dłużej przechować, zachowując jej wysoką jakość.
Grubość zmielenia a sposoby zaparzania
Na większości opakowań dobrych jakościowo kaw możesz znaleźć informację, do jakiego rodzaju parzenia nadaje się dany gatunek. Czy będzie odpowiedni do urządzeń przelewowych, czy ciśnieniowych i jakiego rodzaju napój otrzymasz w efekcie. Gatunek i pochodzenie kawy odgrywa tu oczywiście kluczową rolę, ale podobne zadanie pełni także sposób rozdrabniania aromatycznych ziarenek.
Rozróżniamy cztery rodzaje mielenia kawy, a wśród nich:
- Kawa bardzo drobno zmielona - osiąga konsystencję mąki, lub pudru - ta grubość sprawdzi się w espresso i parzeniu po turecku.
- Kawa drobno zmielona - minimalnie drobniejsza niż kryształki cukru - odpowiednia dla ekspresów ciśnieniowych lub barowych.
- Kawa średnio zmielona - ma gramaturę piasku - idealna do kawiarek, aeropressów i ręcznych zaparzaczy ciśnieniowych.
- Kawa grubo zmielona - jak kryształki soli - sprosta zadaniu w ekspresach przelewowych, Chemexach, dripach i prasach francuskich.
Dlaczego rodzaj mielenia kawy jest tak ważny?
Oczywiście w procesie mielenia i parzenia kawy nie ma rygorystycznych reguł i ściśle określonych zasad. Jeśli lubisz eksperymentować, poznawać nowe smaki i zapachy, nie bojąc się przy tym utraty cennego produktu, możesz działać metodą własnych prób i błędów. Warto jednak skorzystać z doświadczenia profesjonalistów i pamiętać o kilku ważnych wskazówkach. Dlaczego więc kawa drobno mielona będzie lepsza do ekspresów ciśnieniowych, a grubo mielona lepiej sprawdzi się w urządzeniach przelewowych? Odpowiedź jest prosta: w metodzie przelewowej woda dłużej oddziałuje na rozdrobnione ziarna. Jeśli do dripa czy Chemexa włożymy zbyt drobno zmieloną kawę, woda będzie się przez nią przelewać zbyt długo, co zaskutkuje nieprzyjemnym, gorzkim smakiem i papierowym posmakiem filtra. Jeśli znów do ekspresu ciśnieniowego dodamy produkt grubo zmielony, otrzymamy mniej intensywny, rozwodniony napój.
Jak zmielić kawę, czyli który młynek wybrać
Wiesz już jak dobrać grubość kawy do metody parzenia, omówmy więc w kilku słowach czym najlepiej mielić swoje ulubione ziarna. Młynki do kawy dzielimy na udarowe lub żarnowe. Pierwsze z nich tną ziarna na drobinki obracającymi się ostrzami, a drugie rozdrabniają kawę miażdżąc jej nasiona. Młynki udarowe są częściej spotykane i niskobudżetowe, jednak ich wadą jest nagrzewanie się ostrzy wraz z mielonym produktem, co może skutkować gorzkim posmakiem. Młynki żarnowe - zazwyczaj droższe i dostępne najczęściej w ekspresach z wyższej półki, rozdrabniają ziarna bardziej równomiernie, nie podnosząc ich temperatury na tym etapie. Na który postawić? Dostosuj wybór do własnych możliwości. Kawa świeżo mielona młynkiem udarowym będzie mimo wszystko dużo lepsza od tej mielonej kilka tygodni lub miesięcy wcześniej.
Mamy nadzieję, że argumenty przemawiające za samodzielnym mieleniem kawy trafiają do Twojej wyobraźni. Pamiętaj, że rozdrabniając ją samodzielnie, zachowujesz jakość ziaren wyrażającą się w smaku i aromacie. Aby dodatkowo zabezpieczyć walory i właściwości ulubionej kawy, przechowuj ziarna w pojemniku próżniowym.
Polecana przez nas kawa 100% Arabica: