-10% na pierwsze zakupy
 

Drip V60. Co to jest i jak parzyć w nim kawę?

0
Drip V60. Co to jest i jak parzyć w nim kawę?

Filiżanka smacznej, aromatycznej kawy to najlepszy sposób na dobre rozpoczęcia dnia. Nic tak nie stawia na nogi jak wyrazisty smak małej czarnej połączony z niosącym się po mieszkaniu odurzającym zapachem. Kawosze mogą obecnie przebierać w najróżniejszych rodzajach kawy: jasno i ciemno palonej, o intensywnych nutach smakowych, wzbogaconych owocowymi, czekoladowymi lub orzechowymi aromatami. Kraj pochodzenia, rodzaj i sposób obróbki ziaren, sposób parzenia – wszystko ma wpływ na smak kawy, o czym doskonale wiedzą koneserzy kofeinowego napoju. 

Miłośnicy kawy mogą również przebierać w sposobach jej przygotowywania. W sklepach dostępne są najróżniejsze modele ekspresów. Do tego masz wybór czy będzie to kawiarka, aeropress lub french press. Kawę można również klasycznie zalać wrzącą wodą prosto do kubka. Popularną metodą parzenia kawy jest także drip.

Przygotuj swoją aromatyczną kawę za pomocą Drip V60

Słowo drip z języka angielskiego oznacza kapanie. Kawa z dripa nie powinna jednak kapać, a lać się spokojnym, cienkim strumieniem. Tak naprawdę napój przygotowywany w ten sposób to nic innego jak przelewanie wody przez zmielone ziarna umieszczone w filtrze. Z technicznego punktu widzenia drip to każde urządzenie, które zaparza kawę taką metodą. 

W praktyce jednak Drip V60 to synonim Hario V60. Skąd wzięło się V60? V nawiązuje do stożkowego kształtu filtra, zaś 60 to kąt nachylenia ścianek drippera. 

Na rynku dostępny jest szeroki wybór Dripów V60. Może on być wykonany z różnorodnego materiału, m.in. szkła, metalu, ceramiki lub tworzywa sztucznego. Wybór najlepszego modelu jest tak naprawdę kwestią finansową oraz gustu, dlatego polecamy przetestowania różnych wariantów przed zakupem, np. w kawiarni. Tworzywo, z którego został wykonany Drip V60 ma wpływ na szybkość nagrzewania się i utrzymania ciepła, co z kolei wpływa na ekstrakcję i smak naparu. Dripy często używane są przez prawdziwych smakoszy kawy, którzy cenią sobie wysoką jakość oraz alternatywną metodę parzenia przelewowego. Zaletą przygotowywania napoju w Dripie V60 jest możliwość odkrycia głębokich nut smakowych i zapachowych

Jak przygotować kawę w Drip V60?

Do parzenia potrzebny będzie nam drip V60, filtr, kubek lub dzbanek, woda oraz kawa. Dodatkowo może się przydać waga i stoper. 

Jeżeli chodzi o wybór kawy to polecamy jasno paloną oraz singiel origin, czyli kawę zawierającą ziarna z jednego regionu i tej samej plantacji. W ten sposób za pomocą dripu będziesz mógł odkryć niepowtarzalne nuty smakowe z konkretnego regionu. Ziarna zmiel na wielkość gruboziarnistego piasku. Pamiętaj, że zbyt drobno zmielone spowolnią przepływ wody przez kawę, co nie tylko wydłuży czas zaparzania, ale również zmieni gęstość naparu oraz ilość kofeiny. Zbyt grube ziarna sprawią, że kawa szybciej się zaparzy, ale będzie wodnista i pozbawiona smaku. Na 100 ml wody potrzebne jest ok. 6 gram kawy. 

Do dripa V60 włóż filtr odpowiedniej wielkości i przelej go wodą. W ten sposób pozbędziesz się papierowego posmaku i rozgrzejesz naczynie. Następnie drip postaw na kubku, wsyp prawidłową ilość kawy i włącz stoper. Zalej kawę gorącą wodą o temperaturze ok. 90 – 95 stopni. Woda powinna ledwo przykryć zmielone ziarna. Tak zalaną kawę pozostaw na 30 sekund. W tym czasie trwa proces preinfuzji, czyli wydobycie z ziaren wszystkiego, co najlepsze. Po upływie wyznaczonego czasu okrężnymi ruchami polej kawę kolejną porcją wody, nie lejąc jednak po ściankach filtra. Wody nie wlewaj na jeden raz, tylko 2-3 razy. Cały proces parzenia trwa około 3 minut

W naszej ofercie znajdziesz kawę idealną do dripa:

Jak parzyć kawę w Drip V60?

Włóż filtr do dripra i go przepłucz, aby pozbyć się papierowego posmaku i rozgrzać urządzenie. Następnie wsyp odpowiednią ilość kawy, polej gorącą wodą i poczekaj 30 sekund na proces preinfuzji. Po upływie tego czasu polej kawę kolejnymi porcjami wody, unikając lewania po ściankach filtra. Cały proces parzenia trwa około 3 minut.

Ile kawy i wody powinno się użyć do parzenia w Drip V60?

Na 100 ml wody zaleca się około 6 gramów kawy. Należy również wziąć pod uwagę ilość kawy i wody odpowiednią do pojemności dripra i filtra.

Jak powinno się mielić kawę do Drip V60?

Kawę należy zmielić na wielkość gruboziarnistego piasku. Zbyt drobno zmielone spowolnią przepływ wody, a zbyt grube ziarna sprawią, że kawa będzie wodnista i pozbawiona smaku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl