sobota 02.07.22. palarnia będzie zamknięta
darmowa dostawa od 200zł
 
Produkt dnia
Voucher - pokaz wypalania kawy
Voucher - pokaz wypalania kawy
220,00 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Kawa z dripa - jak ją zaparzyć?

0
Kawa z dripa - jak ją zaparzyć?

Jeśli jesteś kawoszem ceniącym nie tylko tradycyjne, ale również alternatywne metody parzenia kawy, wypróbuj drip - proste urządzenie, które w krótkim czasie pozwala uzyskać większą porcję pysznego napoju. Mimo, iż proces parzenia w dripie wydaje się skomplikowany, wcale taki nie jest. Wystarczy trochę wiedzy, kilka niezbędnych przedmiotów i odrobina czasu, by móc poczuć głębię smaku ulubionego gatunku kawy. 

Czym jest drip i co jest potrzebne do jego użycia

Zanim przejdziemy do konkretnego opisu jak zaparzyć kawę w dripie, krótko wyjaśnijmy, czym to urządzenie jest i czego dodatkowo potrzebujemy by go użyć. Jak sama nazwa wskazuje (z angielskiego) drip oznacza kapać, skapywać. Drip jest to więc urządzenie, które wraz z papierowym filtrem nakłada się na dowolne naczynie (filiżankę, kubek, dzbanek) i wykorzystuje do przelewania wody przez zmielone ziarna kawy, by uzyskać intensywny napar pysznego napoju. Jak już wspomnieliśmy, będziemy potrzebować drip, papierowe stożkowe filtry, dowolne naczynie (fachowo nazywane serwerem) i oczywiście, zmielone ziarna ulubionej kawy. Dodatkowo, jako że chcemy przeprowadzić proces parzenia bardziej profesjonalnie, przygotujmy wagę kuchenną, termometr, stoper i opcjonalnie - konewkę/ czajniczek do polewania wody.

Polecamy filtry papierowe:

Jak zaparzyć kawę w dripie? Proporcje, temperatura i czas

Początkowo, by lekko ogrzać drip oraz zabezpieczyć kawę przed papierowym posmakiem, umieszczamy w urządzeniu filtr i delikatnie przelewamy go gorącą wodą.

Wodę wylewamy, a drip z przygotowanym filtrem nakładamy na naczynie w którym będzie nam się gromadzić zaparzona kapiąca kawa. 

Teraz musimy podjąć decyzję jaką ilość kawy chcemy przygotować, gdyż proporcje pełnią tu kluczową rolę. Na 100 ml wody odmierzamy 6g grubo zmielonej kawy - ilości można zwiększać proporcjonalnie, w zależności od potrzeb. Następnie drip wraz z filtrem, kawą i naczyniem stawiamy na wadze, którą tarujemy. 

Cały proces parzenia powinien trwać od 3 do 3,5 minuty, dlatego włączamy stoper i wkraczamy w pierwszy etap parzenia, nazywany preinfuzją. 

Przez pierwsze 30 sekund zalewamy całą kawę niewielką ilością wody o temperaturze 85-94 stopni - dzięki temu kawa otwiera przed nami intensywny, głęboki aromat. 

Po tym czasie, dolewamy wodę do połowy jej gramatury (jeśli całość ma wynieść 100g, na tym etapie kończymy na 50g). 

Kiedy woda przepłynie przez drip, dolewamy kolejne 1/4 z całości zamierzonej gramatury wody (na 100g będzie to 25g, czyli łącznie waga powinna nam pokazać w tym momencie 75g).

W ostatnim etapie zalewamy kawę pozostałą gramaturą wody. Kiedy całość wody przeleje się przez drip, filtr wyrzucamy, a kawę delikatnie mieszamy.

Jaką kawę wybrać?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta - Twoją ulubioną. Rodzaj kawy nie ma tu większego znaczenia. Warto pamiętać, że kawa z dripa charakteryzuje się intensywnością smaku i aromatu. Wyżej opisana metoda parzenia wyciąga z ziaren kawy najgłębiej skryty bukiet i korzenie danego gatunku, dlatego wybór smaku jest kwestią całkowicie indywidualną. 

Najbardziej istotne jest jednak to, by była to kawa dobra jakościowo. Nie każda kawa będzie przeznaczona do tego sposobu parzenia. Do dripa wybieraj jasno paloną kawę i świeżo mieloną, najlepiej grubo - tak, by woda mogła przez nią swobodnie przepłynąć w stosunkowo krótkim czasie. Każda kawa w naszym asortymencie posiada ikonę z oznaczeniem do jakiego sposobu parzenia jest przeznaczona.

Mamy nadzieję, że rozwialiśmy wątpliwości na temat tego prostego urządzenia i już wiesz, jak zrobić kawę z dripa - zastosuj powyższe wskazówki i ciesz się bogatym aromatem swoich ulubionych ziaren.

 

Polecamy kawę do dripa:

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl