Czego dowiesz się z tego artykułu:
- Jakie są różnice w jakości kawy z palarni a kawy z marketu?
- Jaka jest najważniejsza różnica między kawą z marketu a kawą z palarni? Sposób palenia!
Nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznej kawy? My również! Dla wytrawnych kawoszy liczy się coś więcej niż samo wypicie kawy z przyzwyczajenia. Dla nich to rytuał, który sprawia, że mogą rozkoszować się swoimi ulubionymi smakami. Jednak, czy kawa marketowa w ogóle nadaje się do tego, żeby dzięki niej na moment się zapomnieć? To zależy. Już teraz sprawdź, jakie są różnice między kawą z marketu a kawą z palarni!
Jakie są różnice w jakości kawy z palarni a kawy z marketu?
Nie chodzi nam o to, aby na siłę próbować udowadniać, że oferowana przez nas kawa jest lepsza, niż ta, którą często bez zastanowienia wkładasz do koszyka w supermarkecie. Jednak fakty są takie, że obie opcje należą przeważnie do dwóch odrębnych kategorii jakościowych. Takie są fakty!
Oto dowody. Każda kawa cechuje się jakimś konkretnym segmentem, dzięki czemu możemy wskazać wyraźne różnice w jakości kawy. Specjaliści wskazują na 3 rodzaje takich segmentów i są to:
- Specialty – do tego grona zaliczane są najwyższej jakości kawy, które w skali do 100 punktów mieszczą się w granicach między 80 a 100 punktów. Gdy sięgniesz po produkty z tej kategorii, na pewno nie natrafisz na żadne defekty pierwszorzędne, natomiast może zdarzyć się maksymalnie 5 defektów drugiego rzędu na 350 g produktu.
- Premium – to nadal dobra jakościowo kawa, która dopuszcza jeden defekt pierwszorzędowy oraz do maksymalnie ośmiu drugorzędowych.
- Exchange – to niskiej jakości kawa, która może gromadzić 9-23 defektów, nawet dość poważnych.
Czy wiesz, do którego sektora jakościowego należy 99% kaw, jakie możesz zakupić w supermarkecie? Do ostatniej grupy, czyli Exchange. Z kolei poważne defekty w tych kawach, to dodatek ciał obcych w postaci zmielonego szkła, kamieni, gwoździ itd. Każdy rodzaj kawy może mieć też defekty drugiego rzędu, takie jak wykorzystanie połamanych ziaren, częściowo przefermentowanych czy kawałki suszonych owoców kawy.
Jeśli zazwyczaj lubisz kawę z supermarketu z segmentu Exchange, to rozpłyniesz się z zachwytu, gdy spróbujesz kawę Specialty. Różnica między kawą z palarni a kawą z marketu to także cena. Jednak smak, aromat i właściwości otrzeźwiające umysł są nieporównywalnie lepsze w przypadku palonej kawy.
Jak odróżnić kawę specialty od exchange?
Kawie specialty przyznawana jest punktacja, która określa jej jakość. Produkty z wyższego segmentu jakościowego mają na etykiecie napisany kraj pochodzenia oraz region uprawy kakaowca, w tym także wysokość, na której wzrastał. Czasem znajdziesz również informacje o tym, kto jest plantatorem. Ważną informacją może być też profil sensoryczny od palarni kawy, dzięki któremu łatwiej odszukasz swoje ulubione smaki. W przypadku kaw sklepowych exchange zyskasz głównie nazwę producenta, kraj pochodzenia i krótki opis aromatu kawy.
Jaka jest najważniejsza różnica między kawą z marketu a kawą z palarni? Sposób palenia!
Sposób palenia wpływa na zasadnicze różnice w jakości kawy i jej smak. Oto, co je różni:
- kawa z marketu – kawa transportowana w kontenerowcach do fabryk, gdzie zostaje pospiesznie wypalona w wysokich temperaturach, ciemno palona, aby ukryć defekty, których jest całkiem sporo, kawa ma intensywny smak i charakterystyczną goryczkę,
- kawa palona w palarni – jedynie wyselekcjonowane ziarna kawy, wybierane są zielona ziarna kawy, które są później przechowywane w klimatyzowanych magazynach, palone są ziarna z ostatnich zbiorów, a temperatura, waga zasypu, prędkość obrotów bębna czy podciśnienie dostosowane są do rodzaju kawy i oczekiwanego efektu.
Jeśli chciałbyś wejść w świat kaw Specialty i poczuć różnicę w jakości - sprawdź kawy z naszej oferty:
- Kawa Kelleran espresso blend
- Kawa Costa Rica Hacienda Sonora
- Kawa Guatemala New Oriente
- Kawa Nicaragua San Jose
- Kawa Ethiopia Sidamo Harbegona
- Kawa Guatemala Pampojila
- Kawa Guatemala Huehuetenango
- Kawa Columbia Excelso
Jakie są różnice w jakości kawy z palarni a kawy z marketu?
Kawa z palarni przeważnie należy do segmentu Specialty lub Premium, charakteryzują się wyższą jakością i niższą ilością defektów. Kawa z marketu zazwyczaj należy do segmentu Exchange, co oznacza niższą jakość i większą liczbę defektów.
Jakie są różnice w sposobie palenia kawy z marketu i kawy z palarni?
Kawa z marketu jest transportowana w kontenerowcach do fabryk, gdzie jest pospiesznie wypalana w wysokich temperaturach, często ciemno palona, aby ukryć defekty. Natomiast kawa z palarni to wyselekcjonowane ziarna, palone z uwzględnieniem specyfiki danej kawy, co pozwala na uzyskanie unikatowych smaków i aromatów.
Jakie korzyści przynosi picie kawy z palarni w porównaniu do kawy z marketu?
Kawa z palarni oferuje wyższą jakość, bogatsze smaki i aromaty, a także mniej defektów, co przekłada się na przyjemność z picia kawy.