
Czego dowiesz się z tego artykułu:
Nie jest tajemnicą, że rodzaj kawy, kraj jej pochodzenia, stopień zmielenia, czy też temperatura parzenia mają wpływ na smak ulubionego, pobudzającego napoju. Ale czy wiedziałeś, że i sposób parzenia oraz użyte do tego celu akcesoria, również nie są bez znaczenia? W zależności, czy użyjemy ekspresu, kawiarki, czy Chemexa, uzyskamy inne właściwości. Dziś skupmy się jednak na tym ostatnim. Chemex — jak parzyć kawę przy pomocy tego urządzenia, aby jej smak i aromat nas zachwycił? I czego potrzebujemy do tego celu? Przekonasz się, czytając artykuł!
Co to jest Chemex? Historia i właściwości
Zanim przejdziemy do tego, jak zaparzyć kawę w Chemexie, to zacznijmy od podstaw. Co kryje się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? Nic innego, jak elegancki dzbanek przypominający kształtem wazon lub chemiczne naczynie, który stał się synonimem doskonałej kawy. Zaprojektowany w latach 40. XX wieku przez Petera Schlumbohma, zdobył serca kawoszy na całym świecie swoim minimalistycznym designem i wyjątkową funkcjonalnością.
Jego niezwykłość tkwi w wykorzystaniu specjalnego filtra z papieru, który eliminuje przedostawanie się fusów, pozostawiając czyste i pełne smaku espresso. To właśnie ta cecha sprawia, że kawa z Chemexa jest tak niezwykle klarowna i wyjątkowo delikatna w smaku. Urządzenie to bowiem pozwala na wydobycie najlepszych nut smakowych z naszej kawy.
Jak parzyć kawę w Chemexie? Przygotuj odpowiednie akcesoria!
Przed rozpoczęciem magicznego rytuału, musisz odpowiednio się przygotować. Zadbaj więc o odpowiednie akcesoria do kawy, które pomogą Ci sprawnie przejść przez cały proces.
- Chemex i filtry: Upewnij się, że masz odpowiedni model Chemexa oraz wysokiej jakości filtry. To bowiem fundament całego procesu.
- Świeże ziarna kawy: Jak zaparzyć kawę w Chemexie bez odpowiednich ziaren? To niemożliwe! Wybierz więc wysokiej jakości kawę ziarnistą świeżo paloną. Najlepsza będzie ta jasno palona.
- Miękka woda: Najlepiej przefiltrowana lub butelkowana.
- Waga i timer
- Młynek: Dzięki niemu osiągniesz grubo zmielone ziarna, idealne do Chemexu.
- Szpatułka: Ten prosty gadżet jest kluczowy do równomiernego przemieszania kawy. Można także do tego celu użyć łyżki.
Chemex — jak parzyć kawę krok po kroku?
Teraz gdy masz wszystkie niezbędne akcesoria, czas przystąpić do procesu parzenia. Jak parzyć kawę w Chemexie? Oto nasza propozycja krok po kroku:
- Zacznij od przegotowania wody oraz umieszczenia filtra w Chemexie. Filtr powinien być odpowiednio złożony tak, aby miał trzy warstwy od strony wylewki.
- Następnie przegotowaną wodę (ok. 250 ml) przelej przez filtr. Pozwoli to na podgrzanie naczynia i, co najważniejsze, pozbycie się papierowego posmaku filtra.
- Wylej wodę po przelaniu i wsyp do filtra grubo zmieloną kawę. Użyj ok. 6-7g kawy na 100 ml wody.
- Teraz czas na preinfuzję, czyli parzenie wstępne. Niewielką ilością wody o odpowiedniej temperaturze do parzenia kawy (ok. 88-95°C) zalej kawę tak, by ją lekko przykryć. Odczekaj 30 sekund. W tym czasie mieszaj kawę szpatułką (ok. 10 razy).
- Po 30 sekundach wlewaj pozostałą wodę małymi partiami, wykonując okrężne ruchy. Przemieszaj kawę po każdej partii.
- Odczekaj, aż napój przestanie kapać z filtra.
I oto jest – Twoja kawa z Chemexa, czyli płynna poezja smaku i aromatu. W prosty sposób, stosując się do paru kroków, każdy kawosz może poczuć się jak w najlepszej kawiarni. Nie ograniczaj się do zwykłego zalania kawy wrzątkiem. Ale stwórz niezwykły napój, który swoimi nutami, doda Ci energii i wprawi Cię w pozytywny nastrój.
Interesują Cię też inne sposoby parzenia kawy, a nie tylko to, jak parzyć kawę w Chemexie? Więc koniecznie przeczytaj artykuł o tym, jak zaparzyć kawę w kawiarce. Pozwoli Ci to na wydobycie wyrazistych nut ze swojej ulubionej kawy.