❤️ -14% RABATU NA WYBRANE PRODUKTY 
 
 ❤️ Kod: WALENTYNKI25 
 
❤️ 08-16.02.2025 ❤️
 
 
 

Kawa z Chemexa. Jak zaparzyć?

0
Kawa z Chemeksa. Jak zaparzyć?

Czego dowiesz się z tego artykułu:

Nie jest tajemnicą, że rodzaj kawy, kraj jej pochodzenia, stopień zmielenia, czy też temperatura parzenia mają wpływ na smak ulubionego, pobudzającego napoju. Ale czy wiedziałeś, że i sposób parzenia oraz użyte do tego celu akcesoria, również nie są bez znaczenia? W zależności, czy użyjemy ekspresu, kawiarki, czy Chemexa, uzyskamy inne właściwości. Dziś skupmy się jednak na tym ostatnim. Chemex — jak parzyć kawę przy pomocy tego urządzenia, aby jej smak i aromat nas zachwycił? I czego potrzebujemy do tego celu? Przekonasz się, czytając artykuł! 

Co to jest Chemex? Historia i właściwości

Zanim przejdziemy do tego, jak zaparzyć kawę w Chemexie, to zacznijmy od podstaw. Co kryje się pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą? Nic innego, jak elegancki dzbanek przypominający kształtem wazon lub chemiczne naczynie, który stał się synonimem doskonałej kawy. Zaprojektowany w latach 40. XX wieku przez Petera Schlumbohma, zdobył serca kawoszy na całym świecie swoim minimalistycznym designem i wyjątkową funkcjonalnością.

Jego niezwykłość tkwi w wykorzystaniu specjalnego filtra z papieru, który eliminuje przedostawanie się fusów, pozostawiając czyste i pełne smaku espresso. To właśnie ta cecha sprawia, że kawa z Chemexa jest tak niezwykle klarowna i wyjątkowo delikatna w smaku. Urządzenie to bowiem pozwala na wydobycie najlepszych nut smakowych z naszej kawy. 

Jak parzyć kawę w Chemexie? Przygotuj odpowiednie akcesoria!

Przed rozpoczęciem magicznego rytuału, musisz odpowiednio się przygotować. Zadbaj więc o odpowiednie akcesoria do kawy, które pomogą Ci sprawnie przejść przez cały proces. 

  • Chemex i filtry: Upewnij się, że masz odpowiedni model Chemexa oraz wysokiej jakości filtry. To bowiem fundament całego procesu.
  • Świeże ziarna kawy: Jak zaparzyć kawę w Chemexie bez odpowiednich ziaren? To niemożliwe! Wybierz więc wysokiej jakości kawę ziarnistą świeżo paloną. Najlepsza będzie ta jasno palona.
  • Miękka woda: Najlepiej przefiltrowana lub butelkowana.
  • Waga i timer
  • Młynek: Dzięki niemu osiągniesz grubo zmielone ziarna, idealne do Chemexu.
  • Szpatułka: Ten prosty gadżet jest kluczowy do równomiernego przemieszania kawy. Można także do tego celu użyć łyżki.

Chemex — jak parzyć kawę krok po kroku?

Teraz gdy masz wszystkie niezbędne akcesoria, czas przystąpić do procesu parzenia. Jak parzyć kawę w Chemexie? Oto nasza propozycja krok po kroku:

  1. Zacznij od przegotowania wody oraz umieszczenia filtra w Chemexie. Filtr powinien być odpowiednio złożony tak, aby miał trzy warstwy od strony wylewki
  2. Następnie przegotowaną wodę (ok. 250 ml) przelej przez filtr. Pozwoli to na podgrzanie naczynia i, co najważniejsze, pozbycie się papierowego posmaku filtra. 
  3. Wylej wodę po przelaniu i wsyp do filtra grubo zmieloną kawę. Użyj ok. 6-7g kawy na 100 ml wody. 
  4. Teraz czas na preinfuzję, czyli parzenie wstępne. Niewielką ilością wody o odpowiedniej temperaturze do parzenia kawy (ok. 88-95°C) zalej kawę tak, by ją lekko przykryć. Odczekaj 30 sekund. W tym czasie mieszaj kawę szpatułką (ok. 10 razy).
  5. Po 30 sekundach wlewaj pozostałą wodę małymi partiami, wykonując okrężne ruchy. Przemieszaj kawę po każdej partii. 
  6. Odczekaj, aż napój przestanie kapać z filtra. 

I oto jest – Twoja kawa z Chemexa, czyli płynna poezja smaku i aromatu. W prosty sposób, stosując się do paru kroków, każdy kawosz może poczuć się jak w najlepszej kawiarni. Nie ograniczaj się do zwykłego zalania kawy wrzątkiem. Ale stwórz niezwykły napój, który swoimi nutami, doda Ci energii i wprawi Cię w pozytywny nastrój.


Interesują Cię też inne sposoby parzenia kawy, a nie tylko to, jak parzyć kawę w Chemexie? Więc  koniecznie przeczytaj artykuł o tym, jak zaparzyć kawę w kawiarce. Pozwoli Ci to na wydobycie wyrazistych nut ze swojej ulubionej kawy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl