
Czego dowiesz się z tego artykułu:
- Sprawdzone patenty na parzenie kawy w kawiarce
- Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku
- Jak parzyć kawę w kawiarce? Przepisy na ulubioną kawę
Kawiarkę można dzisiaj spotkać w 90% domów we Włoszech. Ten wynalazek zawdzięczamy inżynierowi Alfonsowi Bialettiemu i jego współpracownikowi Luigiemu De Ponti. Włosi – miłośnicy dobrej kawy – przed pojawieniem się w 1933 pierwszej kawiarki, w celu napicia się aromatycznego napoju z ekspresu ciśnieniowego musieli odwiedzić kawiarnię. Kawiarka pozwoliła im delektować się jego wyrazistym smakiem również w domu. Tak przyrządzona kawa pod względem smaku i aromatu może konkurować z tą przyrządzoną w ekspresie. Jak parzyć kawę w kawiarce?
Sprawdzone patenty na parzenie kawy w kawiarce
Kawiarka jest prostym w budowie i obsłudze urządzeniem. Jej cena jest zdecydowanie niższa od ekspresów ciśnieniowych, jednak pozwala na osiągnięcie takiego samego wyrazistego smaku i aromatu. Parzenie kawy w kawiarce powinno się jednak odbywać w odpowiedni sposób, tylko wtedy powstanie tak bardzo pożądany przez Włochów, ale i ludzi na całym świecie napar.
Używaj kawy ziarnistej, którą należy mielić bezpośrednio przed parzeniem. To pozwala na wydobycie z niej najlepszego aromatu i walorów smakowych. Możesz również w ten sposób dostosować grubość mielenia do techniki parzenia. W kawiarce najlepiej używać kawy ze średniego przemiału. Chcąc uniknąć goryczy, parzenie kawy w kawiarce powinno się odbywać przy użyciu świeżo zagotowanej wody. Urządzenie należy postawić na średnim ogniu, obserwując i nasłuchując charakterystycznego „bulgotania”. Kiedy pojawi się dźwięk, trzeba zdjąć kawiarkę z płyty grzewczej i schłodzić dolną komorę. A jak długo parzyć kawę w kawiarce? To zależy od preferencji smakowych, im dłużej ją parzymy, tym bardziej wyczuwalna jest gorycz. Czas parzenia wynosi od 30 do 120 sekund.
Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku
Pomimo prostej budowy urządzenia i jego łatwej obsługi parzenie kawy w kawiarce jest procesem, który należy właściwie przeprowadzić i kontrolować, aby smak aromatycznego napoju był naprawdę odzwierciedleniem doznań z prawdziwej włoskiej kawiarni.
- Zmiel ziarna i zagotuj wodę w czajniku.
- Gorącą wodą 60℃ – 70℃ uzupełnij zbiorniczek do poziomu poniżej zaworu zabezpieczającego.
- Wypełnij zmieloną kawą sitko, ale nie uciskaj jej. Sitko włóż do kawiarki.
- Górną część kawiarki nakręć na zbiorniczek z kawą i wodą.
- Postaw kawiarkę na płycie grzewczej na średniej mocy palnika.
- Kiedy usłyszysz bulgotanie, wyłącz płytę i zestaw z niej urządzenie.
- Przelej kawę do ulubionego kubka lub filiżanki.
Jak parzyć kawę w kawiarce? Przepisy na ulubioną kawę
W kawiarce przygotowujemy tradycyjne espresso. Jest ono jednak bazą do przyrządzenia innych rodzajów kaw. Chcąc nieco złagodzić jej smak, uzupełnij ją dodatkowo o wodę w ilości najlepiej odpowiadającej swoim indywidualnym preferencjom.
Parzenie kawy w kawiarce pozwala również na przygotowanie przyjemnego w smaku cappuccino. Wystarczy w spieniaczu spienić mleko i połączyć go z wcześniej zaparzonym espresso z dodatkiem wody. Jeśli jesteś fanem delikatnej, mlecznej caffe latte, to kawiarka również pomoże Ci ją przyrządzić. Potrzebować będziesz podwójnego espresso z kawiarki, podgrzanego do temperatury 60℃ – 70℃ i spienionego mleka, a także wysokiej szklanki, łyżeczki i opcjonalnie cukru. Najpierw wypełnij szklankę mlekiem, a potem po ściance wlej do niej kawę (wcześniej możesz ją osłodzić). Dla smaku i wyglądu możesz posypać wierzch czekoladą lub cynamonem.
Do dzisiaj w tradycyjnych włoskich domach i kawiarniach parzenie kawy w kawiarce jest pięknym rytuałem. To urządzenie, które stało się ikoną wyjątkowego smaku i aromatu tego popularnego na całym świecie gorącego napoju, bez którego wielu nie wyobraża sobie poranku i leniwego popołudnia.
Sprawdź kawiarki dostępne w naszej ofercie:
- Kawiarka Bialetti czerwona 150 ml
- Kawiarka Bialetti żółta 150 ml
- Kawiarka Bialetti niebieska 150 ml
- Kawiarka Bialetti czarna 300 ml
Jakie rodzaje kaw można przygotować w kawiarce?
W kawiarce można przygotować tradycyjne espresso, które może być bazą do cappuccino lub caffe latte. Aby przyrządzić cappuccino, wystarczy spienić mleko i połączyć je z espresso. Natomiast do przygotowania caffe latte potrzebne jest podwójne espresso z kawiarki i spienione mleko.
Czym różni się smak kawy z kawiarki od kawy parzonej w ekspresie ciśnieniowym?
Kawa z kawiarki może konkurować z kawą parzoną w ekspresie pod względem smaku i aromatu. Kawiarka pozwala osiągnąć wyrazisty smak, a używanie kawy ziarnistej i mielenie jej tuż przed parzeniem pozwala na wydobycie najlepszego aromatu.
Jak dbać o kawiarkę?
Aby zachować kawiarkę w dobrym stanie i zapewnić jej długą żywotność, po każdym użyciu dokładnie wypłucz ją ciepłą wodą i osusz. Unikaj używania detergentów lub środków chemicznych, które mogą zniszczyć materiał lub wpłynąć na smak kawy.