10% rabatu na pierwsze zakupy

 darmowa dostawa od 200zł

Produkt dnia
Herbata czarna nagietek i kocanka
Herbata czarna nagietek i kocanka

16,00 zł

szt.
Herbata czarna malina i dzika róża
Herbata czarna malina i dzika róża

16,00 zł

szt.
Herbata rooibos malina i jabłko
Herbata rooibos malina i jabłko

16,00 zł

szt.
Kawa Ethiopia Sidamo Harbegona
Kawa Ethiopia Sidamo Harbegona

65,00 zł

Kawa Nicaragua San Jose
Kawa Nicaragua San Jose

54,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Kawa z kawiarki – jak zaparzyć kawę w kawiarce?

0
Kawa z kawiarki – jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Czego dowiesz się z tego artykułu:

  1. Sprawdzone patenty na parzenie kawy w kawiarce
  2. Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku
  3. Jak parzyć kawę w kawiarce? Przepisy na ulubioną kawę

Kawiarkę można dzisiaj spotkać w 90% domów we Włoszech. Ten wynalazek zawdzięczamy inżynierowi Alfonsowi Bialettiemu i jego współpracownikowi Luigiemu De Ponti. Włosi – miłośnicy dobrej kawy – przed pojawieniem się w 1933 pierwszej kawiarki, w celu napicia się aromatycznego napoju z ekspresu ciśnieniowego musieli odwiedzić kawiarnię. Kawiarka pozwoliła im delektować się jego wyrazistym smakiem również w domu. Tak przyrządzona kawa pod względem smaku i aromatu może konkurować z tą przyrządzoną w ekspresie. Jak parzyć kawę w kawiarce?

Sprawdzone patenty na parzenie kawy w kawiarce 

Kawiarka jest prostym w budowie i obsłudze urządzeniem. Jej cena jest zdecydowanie niższa od ekspresów ciśnieniowych, jednak pozwala na osiągnięcie takiego samego wyrazistego smaku i aromatu. Parzenie kawy w kawiarce powinno się jednak odbywać w odpowiedni sposób, tylko wtedy powstanie tak bardzo pożądany przez Włochów, ale i ludzi na całym świecie napar. 

Używaj kawy ziarnistej, którą należy mielić bezpośrednio przed parzeniem. To pozwala na wydobycie z niej najlepszego aromatu i walorów smakowych. Możesz również w ten sposób dostosować grubość mielenia do techniki parzenia. W kawiarce najlepiej używać kawy ze średniego przemiału. Chcąc uniknąć goryczy, parzenie kawy w kawiarce powinno się odbywać przy użyciu świeżo zagotowanej wody. Urządzenie należy postawić na średnim ogniu, obserwując i nasłuchując charakterystycznego „bulgotania”. Kiedy pojawi się dźwięk, trzeba zdjąć kawiarkę z płyty grzewczej i schłodzić dolną komorę. A jak długo parzyć kawę w kawiarce? To zależy od preferencji smakowych, im dłużej ją parzymy, tym bardziej wyczuwalna jest gorycz. Czas parzenia wynosi od 30 do 120 sekund.

maroon and silver-colored kettle on stove

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku 

Pomimo prostej budowy urządzenia i jego łatwej obsługi parzenie kawy w kawiarce jest procesem, który należy właściwie przeprowadzić i kontrolować, aby smak aromatycznego napoju był naprawdę odzwierciedleniem doznań z prawdziwej włoskiej kawiarni. 

  • Zmiel ziarna i zagotuj wodę w czajniku.
  • Gorącą wodą 60℃ – 70℃ uzupełnij zbiorniczek do poziomu poniżej zaworu zabezpieczającego.
  • Wypełnij zmieloną kawą sitko, ale nie uciskaj jej. Sitko włóż do kawiarki. 
  • Górną część kawiarki nakręć na zbiorniczek z kawą i wodą. 
  • Postaw kawiarkę na płycie grzewczej na średniej mocy palnika. 
  • Kiedy usłyszysz bulgotanie, wyłącz płytę i zestaw z niej urządzenie. 
  • Przelej kawę do ulubionego kubka lub filiżanki. 

Jak parzyć kawę w kawiarce? Przepisy na ulubioną kawę

W kawiarce przygotowujemy tradycyjne espresso. Jest ono jednak bazą do przyrządzenia innych rodzajów kaw. Chcąc nieco złagodzić jej smak, uzupełnij ją dodatkowo o wodę w ilości najlepiej odpowiadającej swoim indywidualnym preferencjom. 

Parzenie kawy w kawiarce pozwala również na przygotowanie przyjemnego w smaku cappuccino. Wystarczy w spieniaczu spienić mleko i połączyć go z wcześniej zaparzonym espresso z dodatkiem wody. Jeśli jesteś fanem delikatnej, mlecznej caffe latte, to kawiarka również pomoże Ci ją przyrządzić. Potrzebować będziesz podwójnego espresso z kawiarki, podgrzanego do temperatury 60℃ – 70℃ i spienionego mleka, a także wysokiej szklanki, łyżeczki i opcjonalnie cukru. Najpierw wypełnij szklankę mlekiem, a potem po ściance wlej do niej kawę (wcześniej możesz ją osłodzić). Dla smaku i wyglądu możesz posypać wierzch czekoladą lub cynamonem. 

Do dzisiaj w tradycyjnych włoskich domach i kawiarniach parzenie kawy w kawiarce jest pięknym rytuałem. To urządzenie, które stało się ikoną wyjątkowego smaku i aromatu tego popularnego na całym świecie gorącego napoju, bez którego wielu nie wyobraża sobie poranku i leniwego popołudnia. 

Sprawdź kawiarki dostępne w naszej ofercie:

Jakie rodzaje kaw można przygotować w kawiarce?

W kawiarce można przygotować tradycyjne espresso, które może być bazą do cappuccino lub caffe latte. Aby przyrządzić cappuccino, wystarczy spienić mleko i połączyć je z espresso. Natomiast do przygotowania caffe latte potrzebne jest podwójne espresso z kawiarki i spienione mleko.

Czym różni się smak kawy z kawiarki od kawy parzonej w ekspresie ciśnieniowym?

Kawa z kawiarki może konkurować z kawą parzoną w ekspresie pod względem smaku i aromatu. Kawiarka pozwala osiągnąć wyrazisty smak, a używanie kawy ziarnistej i mielenie jej tuż przed parzeniem pozwala na wydobycie najlepszego aromatu.

Jak dbać o kawiarkę?

Aby zachować kawiarkę w dobrym stanie i zapewnić jej długą żywotność, po każdym użyciu dokładnie wypłucz ją ciepłą wodą i osusz. Unikaj używania detergentów lub środków chemicznych, które mogą zniszczyć materiał lub wpłynąć na smak kawy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl