Czego dowiesz się z tego artykułu:
Statystyki pokazują, że dziennie na świecie wypijanych jest aż 2 miliardy filiżanek kawy, co daje prawie 25 milionów litrów. Podczas przeprowadzanych badań ponad 80% badanych zadeklarowało, że pije kawę regularnie. W tym 32,8% kobiet oraz 50,8% mężczyzn. A czy Twój dzień zaczyna się od kubka dobrej kawy mielonej lub ziarnistej?
Co jest lepsze: kawa mielona czy ziarnista?
Kupując kawę w sklepie, na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się, która kawa jest lepsza – mielona czy ziarnista? Oczywiście można wybrać jeszcze kawę rozpuszczalną, ale dla wielu kawoszy jest to jedynie napój kawopodobny. Poniżej przedstawiamy różnice między kawą ziarnistą i mieloną, a to którą wybierzesz, jest tylko kwestią Twoich upodobań.
- Wyższa cena
Zacznijmy od rzeczy, która widoczna jest już na pierwszy rzut oka. Kawa mielona jest zazwyczaj o kilka, a nawet kilkanaście procent tańsza niż jej ziarnisty odpowiednik. Różnica w cenie bierze się z wielu powodów, o których opowiemy poniżej.
- Sposób przygotowania
Jeżeli zależy Ci na czasie oraz prostocie przygotowania kawy, to z pewnością będzie to wersja mielona. Wystarczy otworzyć puszkę i przesypać ją do ekspresu, kawiarki, bądź po prostu kubka, aby zalać gorącą wodą. Natomiast kawę w ziarnach należy najpierw zmielić w młynku lub wrzucić do ekspresu, który posiada funkcję mielenia. Zabiera to dodatkowe minuty, a do tego potrzebujemy specjalistycznego sprzętu, który dokładnie zmieli ziarna.
- Mocniejszy aromat
W tym aspekcie kawa ziarnista przewyższa mieloną. Ma dużo intensywniejszy zapach, w którym wielu koneserów jest w stanie rozpoznać dodatkowe aromaty, np. czekoladowy lub orzechowy. Kawa ziarnista już po otwarciu kusi zapachem. Ziarna na dłużej zachowują świeżość. Niestety kawa mielona szybko wietrzeje i jej aromat nie jest tak intensywny. Chociaż osoby, które rzadko spożywają ten energetyzujący napój nie wyczują różnicy, to smakosze kawy łatwo wyczują, czy została przyrządzona ze świeżych ziaren.
- Siła pobudzenia
Który z napojów pobudza mocniej: kawa mielona czy ziarnista? Wiele osób zapewne powie, że nie czuje żadnej różnicy i tak samo działają na nich obie kawy. Jednak prawdą jest, że to mała czarna przygotowana z ziaren mocniej stymuluje nasz organizm, wzmacniaj koncentrację oraz ma znacznie silniejsze właściwości pobudzające.
- Właściwości prozdrowotne
Był czas, gdy kawa była uważana za niezdrowy napój. Oczywiście w zbyt dużej ilości może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, jednak pita z rozsądkiem ma wiele korzyści prozdrowotnych. Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, niewydolność serca oraz raka wątroby. Badania wykazały, że kawa ziarnista dostarcza znacznie więcej cennych wartości odżywczych do naszego organizmu. Jeśli zależy Ci na redukcji masy ciała, to również kawa ziarnista sprawdzi się lepiej niż mielona.
- Lepsza jakość
Niestety nie posiadamy sposobu na sprawdzenie składu kawy mielonej, nigdy nie mamy pewności co producent do niej dodał. Dodatkowo znacznie szybciej traci swoją jakość poprzez wietrzenie. Natomiast kawę ziarnistą świeżo paloną możemy ocenić gołym okiem. Tutaj producent musi się postarać, aby ziarna był odpowiednio wyselekcjonowane: były świeże, miały dobrą jakość oraz prawidłowy stopień spalenia. Co ważne, kawa w ziarnach nie traci tak szybko swojego aromatu i na dłużej zachowuje świeżość.
Czy wiesz już, która kawa lepiej odpowiada Twoim potrzebom i z którą zaczniesz swój dzień?
Czym różni się kawa mielona od kawy ziarnistej?
Kawa mielona to już zmielone ziarna gotowe do użycia, podczas gdy kawa ziarnista to całe, niezmielone ziarna, które wymagają mielenia przed parzeniem.
Czy kawa ziarnista jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej?
Tak, kawa ziarnista ma znacznie intensywniejszy zapach, a wielu koneserów potrafi rozpoznać dodatkowe aromaty, takie jak czekoladowe lub orzechowe.
Czy kawa ziarnista działa mocniej od kawy mielonej?
Tak, kawa ziarnista stymuluje organizm silniej, wzmacnia koncentrację i ma znacznie silniejsze właściwości pobudzające niż kawa mielona.