10% na wszystko
kod: NAMAJOWKE
 
24-30.04.2024
 
 
 
 

Jak zaparzyć kawę w French Pressie?

0
Jak zaparzyć kawę w French Pressie?

Czego dowiesz się z tego artykułu:

  1. Działanie French Press i produkty potrzebne do parzenia
  2. French Press - jak parzyć kawę krok po kroku?
  3. French Press - jaki wybrać?

French Press to urządzenie zarówno dla miłośników alternatywnych metod parzenia kawy jak i osób, które bez zbędnych rytuałów pragną napić się klarownego, aromatycznego napoju. Prasa Francuska (lub inaczej zaparzacz tłokowy) charakteryzuje się bowiem prostym mechanizmem działania, imitującym parzenie w kubku lub szklance, pozbawiającym naparu pływających w nim fusów. Jego nieocenioną zaletą jest szybkość parzenia i nieskomplikowana konstrukcja, dzięki której w krótkim czasie i bez wysiłku możemy przygotować wyjątkowo smaczną kawę.

Działanie French Press i produkty potrzebne do parzenia

Zanim wyjaśnimy jak parzyć kawę w French Press, warto wspomnieć z czego składa się urządzenie i jakie jeszcze produkty mogą okazać się przydatne do sporządzenia napoju. Prasa francuska to nic innego jak tłoczek z sitkiem oddzielający fusy, szklany dzbanek (cylinder) i pokrywka. Proces parzenia jest co prawda bardzo prosty, aczkolwiek mogą przydać Ci się tu także następujące przedmioty: młynek (ponieważ świeżo mielona kawa jest najlepsza w swym smaku i aromacie), łyżeczka, waga kuchenna (do odmierzenia odpowiedniej ilości produktu) oraz stoper. Zastanawiasz się jaka kawa będzie najlepsza? Jeśli jeszcze nie posiadasz ulubionego gatunku, do zaparzacza tłokowego wybierz dobrej jakości, świeżo palone ziarna. Na opakowaniu kawy z wyższej półki znajdziesz informacje odnośnie jej przeznaczenia i wskazówki dotyczące metod zaparzania. Do French Press kawa powinna być grubo zmielona (podobnie jak w metodach przelewowych), a woda przefiltrowana tak, by zawierała jak najmniej minerałów mogących zakłócić smak i aromat naszego napoju.

French Press - jak parzyć kawę krok po kroku?

Sposobów przygotowywania w French Pressie jest kilka, natomiast my skupmy się na tym najbardziej podstawowym. Jeśli już mamy przygotowane wyżej wymienione produkty, możemy przystąpić do procesu parzenia w następujących krokach:

  • Rozkładamy prasę i wlewamy do niej gorącą wodę, by wstępnie ogrzać naczynie.
  • Następnie odmierzamy 6g zmielonej kawy na każde 100ml wody. (warto pamiętać, że jest to kwestia umowna i sprawdzić czy przy konkretnym gatunku kawy, pełni bukietu smakowego nie uzyskamy dając 9g/100ml)
  • Opróżniamy cylinder z wody, umieszczamy na dnie odmierzoną kawę i zalewamy ją wodą o temperaturze 88-96 stopni Celsjusza - na tym etapie jedynie przykrywamy nią kawę i czekamy pół minuty.
  • Po 30 sekundach dolewamy resztę wody i delikatnie całość mieszamy łyżeczką.
  • Odmierzamy stoperem kolejne 3,5 minuty - po tym czasie zbieramy powstały na wierzchu osad, by napar był jeszcze bardziej klarowny.
  • Wkładamy tłoczek do cylindra i gdy upłynie 4 minuty, opuszczamy go powoli oddzielając napar od fusów.

Kawa gotowa, możemy ją teraz przelać do filiżanki lub kubka by przy dłuższym parzeniu nie nabrała niewłaściwego posmaku.

Kawa z french pressu

French Press - jaki wybrać?

Jak w wielu kwestiach, także w tej liczy się wysoka jakość produktu. Ważne, by cylinder stworzony był ze szkła (np. borokrzemowego), a reszta elementów mających kontakt z naparem - ze stali szlachetnej lub plastiku nie zawierającego BPA oraz innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Pamiętajmy, że przy parzeniu kawy w grę wchodzą wysokie temperatury, dlatego materiał z którego wykonany jest nasz French Press jest niesamowicie ważny. Dodatkowo, urządzenie to będzie często pełnić rolę ozdoby naszej kuchni - warto więc wybrać prasę o stylowym wyglądzie z wygodną w użyciu rączką.

Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy wyczerpująco na pytanie jak zrobić kawę w French Press i że przedstawiliśmy tę metodę w sposób prosty i zrozumiały. Jeśli jesteś również miłośnikiem herbat, w podobny sposób możesz zrobić napar z ulubionych, aromatycznych, herbacianych liści.

Do French Pressa idealnie nadadzą się poniższe kawy:

 

Czym jest French Press?

French Press, inaczej znany jako zaparzacz tłokowy, to prosty w obsłudze i skuteczny sposób parzenia kawy. Charakteryzuje się nieskomplikowaną konstrukcją i szybkością parzenia, pozwalając na przygotowanie klarownego i aromatycznego napoju.

Jakie ziarna kawy najlepiej używać w French Pressie?

Najlepiej używać kawy ziarnistej, która została zmielona tuż przed parzeniem. Wybieraj kawę ze średnim przemiałem, odpowiednim do French Pressa. Warto wybrać kawę wysokiej jakości, świeżo paloną, aby cieszyć się pełnym aromatem i smakiem.

Jak wybrać odpowiedni French Press?

Wybierając French Press, zwróć uwagę na dobre wykonanie cylindra- np. ze szkła borokrzemowego, a pozostałych elementów z nierdzewnej stali lub plastiku bez BPA. Ważny jest również wygodny uchwyt i estetyczny wygląd urządzenia, które będzie pełniło rolę ozdoby w Twojej kuchni.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl