-10% na pierwsze zakupy
 

Czym się różni Arabica od Robusty?

0
Czym się różni Arabica od Robusty?

Czego dowiesz się z tego artykułu:

  1. Dylematy smakosza, czyli: czym się różni arabica od robusty
  2. Kawa naturalna – arabica czy robusta? Różnice w uprawie
  3. Która kawa lepsza – arabica czy robusta?

Nie trzeba być znawcą, by zauważyć już na pierwszy rzut oka, że ziarna poszczególnych gatunków kawowca różnią się od siebie. Cechują je także nieco inne właściwości, dzięki czemu każdy bez trudu wybierze swoją ulubioną kawę o preferowanym stopniu mocy, nutach smakowych oraz aromacie. Czy wiesz, czym się różni arabica od robusty? Te dwa gatunki kawy spotykamy w sklepach zdecydowanie najczęściej. Dziś opowiemy Ci o nich nieco więcej. Zapraszamy do lektury!

Dylematy smakosza, czyli: czym się różni arabica od robusty

Choć zapewne większość amatorów małej czarnej potrafi wskazać swoje ulubione nuty wyczuwalne w aromacie oraz smaku, nie każdy umie rozróżnić od siebie poszczególne gatunki kawy. Czym się różni arabica od robusty? Jeśli kupujemy kawę ziarnistą, wystarczy przyjrzeć się nasionom z bliska. Ziarna kawy typu arabica są podłużne, robusty – dużo bardziej okrągłe.

Różnice zauważymy również w smaku. Kawa Arabica jest zdecydowanie intensywniejsza i mniej kwaskowa, a przy tym ma niższą zawartość kofeiny. Z tego powodu dużo częściej sprzedawana jest solo (single), podczas gdy silniej wysycona kofeiną robusta występuje przeważnie w mieszankach (blend).

Odpowiadając na pytanie, czym się różni arabica od robusty, nie sposób nie wspomnieć o etapie uprawy, bowiem również w tych kwestiach zauważymy wiele istotnych różnic.

Kawa naturalna – arabica czy robusta? Różnice w uprawie

Nim trafiła do Twojej filiżanki, przebyła naprawdę długą drogę. Uprawy kawowca zlokalizowane są zazwyczaj w strefie tropikalnej (z wyjątkiem Mozambiku i Formozy). Plantacje utrzymuje się w częściowym zacienieniu, by chronić rośliny przed zbyt intensywnym nasłonecznieniem.

Który gatunek jest łatwiejszy w uprawie – arabica czy robusta? Uprawa kawy typu arabica odbywa się na wysokości 600-1200 m n.p.m., plantacje robusty znajdują się zaś na równinach oraz niewysokich wzniesieniach (400-600 m n.p.m.). Robustę cechuje wysoka odporność na pasożyty i choroby, natomiast arabica znakomicie znosi niskie temperatury.

Co dalej dzieje się z kawą? Niezależnie od gatunku, wysiew przeprowadzany jest maksymalnie 6 miesięcy po zakończeniu zbiorów, a pierwsze kiełki pojawiają się po kilkudziesięciu dniach. Kawowiec osiąga dojrzałość po około 3 latach – wówczas owocuje po raz pierwszy. Dojrzałe owoce kawowca są zbierane ręcznie, następnie oczyszczane i przekazywane do dalszej obróbki. Najważniejszym elementem są oczywiście pestki – to właśnie one trafią do sklepu z kawą. Ale najpierw palenie! Po usunięciu miąższu ziarna są osuszane, a następnie prażone w specjalistycznym piecu.

Która kawa lepsza – arabica czy robusta?

Tradycyjna mała czarna, wersja latte lub włoskie cappuccino – każdy kawosz ma swoje ulubione napoje. W zależności od tego, w którym z nich gustujesz najbardziej, warto sięgnąć po konkretny gatunek kawy. Który sprawdzi się najlepiej?

Odpowiedź na pytanie, która kawa lepsza – arabica czy robusta, będzie zależała nie tylko od preferowanych napojów, ale przede wszystkim od Twojego gustu. Jeśli lubisz intensywny smak i aromat, sięgnij po kawę arabica. Jeśli potrzebujesz większej dawki kofeiny – robusta będzie idealnym wyborem. Wiele zależy również od tego, czy dodajesz do napoju mleko lub inne dodatki, które wpływają na finalny smak kawy. Możesz również spróbować poeksperymentować i zacząć stosować je wymiennie bądź w postaci mieszanki (blend). W zależności od proporcji ziaren obu gatunków uzyskasz różnorodne efekty smakowe.

Sprawdź kawę dostępną w naszej ofercie:

 

Czym się różni arabica od robusty?

Arabica różni się od robusty zarówno wyglądem ziaren, intensywnością smaku, jak i zawartością kofeiny. Ziarna arabiki są podłużne, a robusty bardziej okrągłe. Arabica jest mniej kwaskowa i ma niższą zawartość kofeiny, podczas gdy robusta ma wyraźniejszy smak i więcej kofeiny.

Która kawa jest lepsza: arabica czy robusta?

Wybór między arabicą a robustą zależy od indywidualnych preferencji i gustu. Jeśli preferujesz intensywny smak i aromat, arabica może być najlepszym wyborem. Natomiast jeśli potrzebujesz większej dawki kofeiny, robusta będzie odpowiednia. Możesz również eksperymentować i stosować mieszanki obu gatunków w różnych proporcjach, aby uzyskać różnorodne efekty smakowe.

Jak różnią się uprawy arabiki i robusty?

Arabica jest uprawiana na wyższych wysokościach (600-1200 m n.p.m.) i znosi niskie temperatury, podczas gdy robusta rośnie na nizinnym terenie i jest odporniejsza na pasożyty i choroby.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl