10% na wszystko z kodem: MAMA24
 
17-26.05.2024
 
 
 
Produkt dnia
Voucher - pokaz wypalania kawy
Voucher - pokaz wypalania kawy

220,00 zł

szt.
Aeropress Go
Aeropress Go

139,00 zł

szt.
Kawa Brazil Fazenda Miaki
Kawa Brazil Fazenda Miaki

38,00 zł

Kawa Rwanda Gicumbi
Kawa Rwanda Gicumbi

47,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Czym jest profil smakowy kawy?

0
Czym jest profil smakowy kawy?

Czego dowiesz się z tego artykułu:

Kawa jest jednym z najbardziej złożonych napojów pod względem smaku i aromatu. Obecnie szacuje się, że ma około 800 związków aromatycznych różnego typu, a ich liczba stale rośnie, ponieważ nieustannie odkrywa się nowe. Profil smakowy kawy to zestaw określonych cech, które wpływają na charakterystykę kawy i są wyznacznikiem jej jakości. Do takich czynników należą smak, aromat, ciało, kwasowość i posmak. 

Zrozumienie wartości cech kawy tworzących jej profil sensoryczny, może wynieść Twoje doświadczenie picia kawy na zupełnie inny, nieznany wcześniej poziom. To nie musi być jednak wiedza tajemna. Przeczytaj więcej o tym, czym jest profil smakowy kawy i naucz się rozpoznawać jego części składowe, żeby czerpać jeszcze więcej przyjemności z codziennego kawowego rytuału. 

Profil smakowy kawy — co się na niego składa?

Profil smakowy kawy opisuje wszystkie aspekty sensoryczne naparu. Zawiera informacje o: 

  • smaku, który może być słodki, kwaśny, gorzki lub słony; 
  • aromacie, który może przypominać owoce, kwiaty, przyprawy, czy nawet tytoń;
  • odczuciu w ustach – może być ono lekkie, średnie albo pełne.

Zobacz, jak wiele czynników wpływa na profil smakowy kawy i dlaczego tak ważne jest, żeby wzajemnie się uzupełniały. 

1. Aromat 

To pierwsze i najczęściej najbardziej intensywne wrażenie, jakie odczuwamy podczas degustacji kawy. Aromaty mogą być niezwykle zróżnicowane: od świeżych owoców i kwiatów po ziemię lub specyficzne gatunki orzechów — jest to uzależnione od rodzaju kawy i sposobu obróbki ziaren.

2. Smak

W kontekście degustacji kawy, smak odnosi się do odczuwania przez nas elementów słodyczy, kwasowości i gorzkości. Dobrze zbalansowana kawa to gwarancja pełnej harmonii między tymi odczuciami, często z jednym dominującym profilem, który jest mocno charakterystyczny i wyczuwalny dla danej mieszanki albo jednogatunkowej kawy. 

3. Kwasowość

Często mylona z kwaśnością, czyli nieprzyjemnym odczuciem w  smaku kawy. Podobnie jednak jak w przypadku degustacji wina, kwasowość odnosi się do przyjemnego i ożywczego atrybutu smaku. Wysoka kwasowość może nawet przypominać cytrusy lub jagody, z kolei niska kwasowość dodaje kawie łagodności i ziemistości (w przyjemnym znaczeniu). 

4. Ciało

Ciało definiuje poziom i rodzaj „ciężkości” kawy w ustach. Może być również określane jako tekstura. Pełniejsze ciało jest równoznaczne z tym, że kawa wydaje nam się bardziej gęsta i kremowa, lżejsze ciało daje odczucie delikatnego, wodnistego napoju.

5. Posmak

Ostatnie wrażenie, które pozostaje po przełknięciu kawy. Posmak może trwać krótko lub długo i mówi nam o doznaniach, jakie pozostają po wypiciu napoju. Co istotne, posmak może się zmieniać, uwalniając nowe cechy w trakcie stopniowego chłodzenia się kawy. 

Co wpływa na profil smakowy kawy?

Zakup odpowiedniej kawy może być nie lada wyzwaniem — zwłaszcza jeśli bardzo zależy Ci na jej konkretnych cechach. Jakim aspektom warto się przyjrzeć, zanim podejmiesz decyzję?

  • Zawsze zwracaj uwagę na rodzaj ziaren — Arabica i Robusta to dwa główne typy kawy, z których każda posiada bardzo wyraziste, unikalne cechy smakowe;
  • Poszukaj więcej informacji o regionie uprawy, czyli specyfice warunków geograficznych, klimacie  i glebie, w której rośnie dana kawa;
  • Nie pomiń kwestii obróbki ziaren — metody, takie jak naturalna, myta czy honey, mają bardzo duży wpływ na uzyskany efekt w profilu sensorycznym;
  • Pamiętaj, aby sprawdzić stopień palenia. Palenie ziaren od jasnego do ciemnego przekłada się na smak, aromat i kwasowość kawy.
  • Poczytaj więcej o sposobach parzenia kawy — wykorzystywana metoda, temperatura wody i sam czas parzenia mogą znacząco zmienić profil smakowy.

Profil smakowy kawy jest kluczowy dla zrozumienia i czerpania przyjemności z każdego łyku tego niezwykłego napoju. Badając różne profile i ucząc się je rozpoznawać, można nie tylko lepiej wybierać kawę według własnych preferencji, ale także głębiej docenić trud i umiejętności, które stoją za każdą filiżanką. 

Szukasz pomysłu na upominek dla kogoś, kto jest koneserem kawy? Postaw na oryginalne zestawy prezentowe, które zachwycą każdego kawosza. Spersonalizuj prezent, dobierając rodzaj kawy oraz niezbędna akcesoria (kubek termiczny czy French Press) do preferencji obdarowywanej osoby.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl