10% na wszystko z kodem: MAMA24
 
17-26.05.2024
 
 
 
Produkt dnia
Voucher - pokaz wypalania kawy
Voucher - pokaz wypalania kawy

220,00 zł

szt.
Aeropress Go
Aeropress Go

139,00 zł

szt.
Kawa Brazil Fazenda Miaki
Kawa Brazil Fazenda Miaki

38,00 zł

Kawa Rwanda Gicumbi
Kawa Rwanda Gicumbi

47,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Obróbka Anaerobic - co to? Tłumaczymy, na czym polega fermentacja beztlenowa kawy

0
obróbka anaerobic

Czego dowiesz się z tego artykułu:

  1. Natural Anaerobic co to?
  2. Metabolizm ziaren kawy

obróbka kawy anaerobic 

Natural Anaerobic co to? 

Jest to naturalna obróbka ziarna w niskiej temperaturze. Dojrzałe i świeżo zebrane wiśnie umieszcza się w beczkach (najlepiej takich po sokach, ponieważ mają one wnętrze dostosowane do przechowywania żywności). Beczka musi być szczelnie zakryta, aby nie przedostawał się do niej tlen. Następnie wypełnia się ją w trzech czwartych wodą i zostawia podłączoną do wody z lekko otwartym zaworem. W ten sposób tworzy się zamknięcie wodne, którego celem jest odsysanie dwutlenku węgla, który wytwarza się podczas fermentacji. Następnie beczki umieszcza się w chłodni gdzie temperatura wynosi 6-10 C. Wiśnie fermentują 48 godzin. Kolejny etap to nasłoneczniony taras, na którym wiśnie rozłożone są cienką warstwą i leżakują 3 dni. Po tym czasie przenosi się je do szklarni gdzie przez 29 dni schną na afrykańskich łóżkach. W tym czasie osiągają wilgotność na poziomie 11,5%.

Po osiągnięciu pożądanej wilgotności wiśnie są transportowane do dobrze wentylowanego magazynu, aby poziom wilgotności został ujednolicony we wszystkich ziarnach. Następnie są łuskane i pozwala im się ponownie poleżakować. Ten drugi okres spoczynku pozwala zrównoważyć smaki. Fermentacja beztlenowa kawy Anaerobic zapewnia atmosferę bez tlenu i kontrolę temperatury, następuje wzrost drobnoustrojów, które nie potrzebują tlenu do przeprowadzenia procesu metabolicznego. Te drobnoustroje to kwas mlekowy (odpowiedzialny za kwasowość kawy) i drożdże.

anaerobic co to

Metabolizm ziaren kawy

Ziarno kawy to żywy organizm a spectrum substancji, występujących w żywym organizmie jest określone przez ich metabolizm. Spowolnienie metabolizmu ziaren kawy odbywa się poprzez umożliwienie jej fermentacji w niskiej temperaturze. Jednak tempo fermentacji nie może być zbyt wolne, ponieważ może to prowadzić do powstania kwasu masłowego. Fermentacja tego kwasu, wytwarza nieprzyjemne smaki i zapachy. Zawsze dąży się do fermentacji alkoholowej lub kwasu mlekowego. I właśnie to wolniejsze tempo procesu metabolicznego zmniejsza ryzyko nadmiernej fermentacji, co przekłada się na czysty profil smakowy i zwiększoną kwasowość, którą cechuje się obróbka Anaerobic.

Zapraszamy do zakupu tej niesamowitej kawy u nas w sklepie: Kawa Nicaragua San Jose!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl