Czego dowiesz się z tego artykułu:
Natural Anaerobic co to?
Jest to naturalna obróbka ziarna w niskiej temperaturze. Dojrzałe i świeżo zebrane wiśnie umieszcza się w beczkach (najlepiej takich po sokach, ponieważ mają one wnętrze dostosowane do przechowywania żywności). Beczka musi być szczelnie zakryta, aby nie przedostawał się do niej tlen. Następnie wypełnia się ją w trzech czwartych wodą i zostawia podłączoną do wody z lekko otwartym zaworem. W ten sposób tworzy się zamknięcie wodne, którego celem jest odsysanie dwutlenku węgla, który wytwarza się podczas fermentacji. Następnie beczki umieszcza się w chłodni gdzie temperatura wynosi 6-10 C. Wiśnie fermentują 48 godzin. Kolejny etap to nasłoneczniony taras, na którym wiśnie rozłożone są cienką warstwą i leżakują 3 dni. Po tym czasie przenosi się je do szklarni gdzie przez 29 dni schną na afrykańskich łóżkach. W tym czasie osiągają wilgotność na poziomie 11,5%.
Po osiągnięciu pożądanej wilgotności wiśnie są transportowane do dobrze wentylowanego magazynu, aby poziom wilgotności został ujednolicony we wszystkich ziarnach. Następnie są łuskane i pozwala im się ponownie poleżakować. Ten drugi okres spoczynku pozwala zrównoważyć smaki. Fermentacja beztlenowa kawy Anaerobic zapewnia atmosferę bez tlenu i kontrolę temperatury, następuje wzrost drobnoustrojów, które nie potrzebują tlenu do przeprowadzenia procesu metabolicznego. Te drobnoustroje to kwas mlekowy (odpowiedzialny za kwasowość kawy) i drożdże.
Metabolizm ziaren kawy
Ziarno kawy to żywy organizm a spectrum substancji, występujących w żywym organizmie jest określone przez ich metabolizm. Spowolnienie metabolizmu ziaren kawy odbywa się poprzez umożliwienie jej fermentacji w niskiej temperaturze. Jednak tempo fermentacji nie może być zbyt wolne, ponieważ może to prowadzić do powstania kwasu masłowego. Fermentacja tego kwasu, wytwarza nieprzyjemne smaki i zapachy. Zawsze dąży się do fermentacji alkoholowej lub kwasu mlekowego. I właśnie to wolniejsze tempo procesu metabolicznego zmniejsza ryzyko nadmiernej fermentacji, co przekłada się na czysty profil smakowy i zwiększoną kwasowość, którą cechuje się obróbka Anaerobic.
Zapraszamy do zakupu tej niesamowitej kawy u nas w sklepie: Kawa Nicaragua San Jose!