wypalanie_kawy.jpg

Kawę można przygotowywać na wiele sposobów. Jest jednak także wiele sposobów jej wypalania i to nie tylko ze względu na użytą do tego celu maszynę.

W kawowym świecie wyróżnia się stopnie wypalania kawy ze względu na kolor uprażonego ziarna. Przy wyborze sposobu wypalania kierujemy się smakiem i preferencjami odbiorców.

W Palarni Kawy Kelleran wypalamy kawę tradycyjną metodą, w palarce marki ”Probat” z 1955 roku. Stopień wypalenia ziarna, dopasowujemy do właściwości każdego rodzaju kawy oraz jego potencjału, gwarantując wydobycie bogatego i wysublimowanego zestawu smaków i aromatów.

W naszej Palarni kawę wypalamy na dwa sposoby. Jasny sposób palenia dedykujemy do wszystkich alternatywnych sposobów zaparzania takich jak: drip, aeropres, french press, chemex czy kawiarka. Dzięki temu podczas zaparzania uzyskamy dużo bardziej aromatyczny napar, w którym odnajdziemy więcej nut smakowych. Kawy, które najlepiej sprawdzają się zaparzone jako espresso wypalamy średnio, aby zbalansować kwasowość, słodycz oraz gorycz w kawie. Tak dopasowany sposób wypalenia da nam przyjemnie wyważone espresso. Staramy się, aby w naszej ofercie gościły kawy zróżnicowane smakowo. Każdy z pewnością znajdzie u nas ziarno, odpowiadające jego gustom.