regiony%20upraw.jpg

Najlepsze warunki rozwoju stwarza kawowcom klimat tropikalny i subtropikalny, w pasie pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca całego globu (patrz: mapa): w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce, Azji i Oceanii, północnej Australii oraz na wyspach wokół równika. W chłodniejszym klimacie kawowce mogą rosnąć jedynie w specjalnych warunkach, głównie szklarniowych.

Podobnie jak kompleksowe warunki klimatyczne i glebowe, również wysokość uprawy ma istotny wpływ, na jakość i charakterystykę smakową kawy. Uprawy kawowców dzielimy na wyżynne i nizinne.

Plantacje nizinne, znajdują się na wysokości od 0 do 900 m n.p.m. Klimat jest bardzo ciepły a wilgotność powietrza wysoka. Warunki te służą kawowcom, ale niestety również wszelkiego rodzaju szkodnikom, pleśniom, pasożytom i innym. Przemiana materii roślin a co za tym idzie, ich wzrost i dojrzewanie owocu, przebiegają tu szybciej niż na wyżynach. Dlatego kawa ma niewiele czasu, aby w pełni rozwinąć w swych owocach cenne komponenty smakowe, intensywniej wytwarzając za to komponenty kwaśne i gorzkie. W rezultacie kawa ma ziemisty smak i słabą konsystencję.

Plantacje wyżynne położone są na terenach od 900 do 2500 m n.p.m. gdzie znaczenie produkcyjne ma tylko arabika. Na wyżynach panuje chłodniejszy i mniej wilgotny klimat niż na nizinach, co wydłuża czas wzrostu roślin i dojrzewanie owoców. Plantatorzy wychwalają wyżynny klimat, mówiąc o wiecznej wiośnie i niewielkiej ilości szkodników, grzybów, pleśni i pasożytów. Mniejsza ilość deszczy, powolne tworzenie się kompostu w glebie oraz łagodne wahania temperatur stwarzają idealne warunki dla wszystkiego, co jest związane z życiem i wzrostem. Kawa wyżynna jest aromatyczna o pełnym i wyrafinowanym smaku oraz nieporównywalnie delikatnej goryczce.

Do krajów eksportujących największe ilości zielonego ziarna należą: Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Gwatemala, Indie, Honduras, Etiopia i Nikaragua.