uprawa.jpg

Botanicznie kawa arabika to Coffea arabica.

Po ok. 8 tygodniach od posadzenia  zielone ziarna kawy kiełkują w dwa pierwsze  liście. Młoda sadzonka wyrasta aż do  osiągnięcia wielkości niedużego kawowego  drzewka/ krzewu. W naturalnych warunkach  kawowiec osiąga 10m wysokości, jednak na  plantacjach po wypuszczeniu gałęzi bocznych  rośliny są przycinane tak, by zbiór ręczny był  wygodny i szybki.

Po pięciu latach kawowiec kwitnie po raz pierwszy. Jego kwiaty są białe, 5-6cio płatkowe, wyrastające w kątach liści . Mają intensywny, jaśminowy zapach.

Okres kwitnienia rozpoczyna się tuż po porze deszczowej i trwa zaledwie kilka godzin (!). Kwiaty zaraz po zapyleniu opadają, a w ich miejscu wykształcają się pierwsze owoce. Kolejne deszcze przynoszą powtórną feerię kwiatów i zapachów.

Fenomenem jest widok wszystkich faz od rozkwitu po dojrzewanie owoców w jednym czasie, na każdym pojedynczym drzewku. Jest to jednak podstawowy problem przy zbiorach kawy - aby zachować jej jakość muszą być one prowadzone ręcznie.

Po zbiorze kawa musi przejść wiele procesów, aby mogła trafić do naszych domów. Jakość dostarczanej do nas kawy zależy od wielu czynników. Na wyhodowanie drzewek kawowca pozwala przede wszystkim specyficzny klimat. Plantacje położone są zawsze na terenach górzystych, powyżej 600m n.p.m., a w Ameryce Południowej nawet ok. 2000m n.p.m.. Bogate zbiory owoców gwarantuje wulkaniczna gleba, opady w granicach 1200-1500mm oraz temperatura ok. 20 C. Pożądany dla krzewów jest także półcień, co trudno osiągnąć na dużych, wielkotowarowych, zmechanizowanych plantacjach. Jednak mniejsze - ekologiczne poradziły sobie z tym problemem. Na nich kawowce sadzone są w cieniu rodzimych gatunków drzew m.in. bananowców.

Kawowce to rośliny o dużych wymaganiach, zmienność warunków powoduje duże różnice w jakości  oraz smaku kawy. Dlatego wśród arabik z różnych regionów Świata, a nawet z sąsiednich plantacji tego samego regionu, obserwuje się tak dużą różnorodność  nut smakowych i aromatów.