10% rabatu na pierwsze zakupy

 darmowa dostawa od 200zł

Produkt dnia
Herbata czarna nagietek i kocanka
Herbata czarna nagietek i kocanka

16,00 zł

szt.
Herbata czarna malina i dzika róża
Herbata czarna malina i dzika róża

16,00 zł

szt.
Herbata rooibos malina i jabłko
Herbata rooibos malina i jabłko

16,00 zł

szt.
Kawa Ethiopia Sidamo Harbegona
Kawa Ethiopia Sidamo Harbegona

65,00 zł

Kawa Nicaragua San Jose
Kawa Nicaragua San Jose

54,00 zł

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Historia kawy

0
Historia kawy

Czego dowiesz się z tego artykułu:

  1. Jaka jest historia kawy?
  2. Pierwsze sposoby przyrządzania kawy
  3. Pojawienie się kawy w Europie

Wschodnia i centralna Afryka to ojczyzna gospodarczo użytecznego rodzaju COFFEA. Owoce kawy podobne do wiśni zbierano również w południowo – zachodniej Abisynii. Nazwę swą (etymologiczną) wzięła kawa od starego arabskiego słowa „gahwa” lub „kahwa” co znaczy usuwający zmęczenie (siła). Wyraz „kawa” oznacza zarówno drzewo lub krzak kawowy, owoce, ziarno, jak i napój otrzymywany z prażonego ziarna.

Jaka jest historia kawy?

Odkrycie orzeźwiających właściwości ziaren kawy owiane jest legendą i tajemnicą, przesiąknięte magią i przynosi wiele sprzecznych informacji. Islamska legenda wskazuje na pochodzenie kawy od samego Allacha, który dał ją ludziom. A Archanioł Gabriel za jej pomocą pobudził do życia wiecznie zaspanego Mahometa, który już po kilku łykach miał rozgromić liczne zastępy nieprzyjaciół, a następnie bardzo dzielnie poczynać w haremie.

Nieco mniej niezwykła za to bardziej wiarygodna jest opowieść o pasterzach kóz w jednej ze wschodnioafrykańskich prowincji. Którejś nocy dwaj pasterze nie mogli zasnąć, ponieważ kozy, zamiast odpoczywać głośno beczały. Pasterzom pomogli mnisi z pobliskiego klasztoru, którzy odkryli, że zwierzęta zjadają rosnące na krzakach zielone i czerwone owoce. To właśnie mnisi owoce te najpierw wysuszyli, zmielili na proszek i zalali gorącą wodą, uzyskując pobudzającą „kawę”.

Istnieje również legenda, która głosi, iż odkrywcą kawy był młody derwisz o imieniu Omar. Wygnany on został wraz z towarzyszami na kamienistą pustynię. Wygłodniały, u kresu sił sięgnął po owoce nieznanego krzewu. Cudownie ozdrowiawszy powrócił do miasta, przynosząc wieści o magicznych owocach. Wszyscy zapragnęli ich skosztować a Omar okrył się sławą

Pierwsze sposoby przyrządzania kawy

Jak mówi historia kawy do około X wieku kawowe napoje przyrządzano na zimno: dojrzałe, zaschnięte owoce zalewano zimną wodą i doprowadzano do fermentacji, uzyskując „kawowe wino”. Dopiero arabscy handlarze niewolników wprowadzili zwyczaj gotowania ziaren kawy i picia gorącego wywaru. Z suszonych owoców kawy gotowano również zupę z dodatkiem tłuszczu lub koziego mleka. Był to bardzo pożywny posiłek, ożywiający wynędzniałych, pędzonych przez pustynię niewolników.

W ciągu XVI stulecia „ulepszano” prażenie i przygotowywanie wywaru. Rozgrzewano w ognisku płaskie kamienie, na których potem prażono ziarno. Później stosowano metalowe płyty-tace, pod którymi palono węglem drzewnym. Uprażone ziarno gotowano w wodzie otrzymując znacznie mocniejszy wywar niż z surowych owoców kawy.

Pojawienie się kawy w Europie

Pierwszą kawiarnię na kontynencie europejskim otworzono w 1554 roku w Konstantynopolu, ówczesnym Istambule, mimo sprzeciwu duchownych islamskich, którzy uważali kawę za narkotyk. Pierwsza kawiarnia w Europie Środkowej powstała w 1645 roku w Wenecji, na placu św. Marka. W ślad za nią poszły Oxford i Londyn. We Francji pierwsze bary kawowe powstały w Marsylii, około 1659 roku, w Paryżu zaś w roku 1672. Do Niemiec kawa trafiła poprzez Francję, po raz pierwszy można było ją wypić w roku 1673 w Bremi

Historia kawy w Polsce

Na ziemie polskie kawa dotarła z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Pierwszą w Polsce kawiarnię założył Francuz Henri Duval w Warszawie w 1724 roku. Historia kawy w Polsce nie jest do końca jasna i niektóre źródła podają, że za pierwszą polską kawiarnię trzeba uznać tę założoną przez dworzanina króla Augusta II Sasa w Warszawie za Żelazną Bramą w 1764 roku. Polacy nie ufali czarnej „zamorskiej truciźnie” a picie kawy w miejscu publicznym uchodziło początkowe za nieprzystojne. Dlatego też kawiarnia wkrótce zbankrutowała. Opory trwały jednak niedługo.

W Krakowie pierwsza Kawiarnia powstała około roku 1770. Mieściła się na pierwszym piętrze nieistniejącej już kamienicy Tenczerowskiej na rogu Rynku Głównego i ul. Szewskiej (dziś budynek banku). Do 1844 roku w stolicy powstało już 180 kawiarni a w Krakowie działało ich 55. W kamienicy u zbiegu ulic Szczepańskiej i Sławkowskiej słynną kawiarnię od 1898 roku prowadził Franciszek Sauer. Natomiast najstarsza i pozostająca niezmiennie w tym samym lokalu firma cukierniano-kawiarniana w Polsce znajduje się pod kamienicą Kencowską (Rynek Główny 38). Założona przez Szwajcara Lorenzo Paganino Cortesiego w 1823 roku, prowadzona była następnie przez Redolfiego a na końcu Mauriziego. Obecnie funkcjonuje pod nazwą „Redolfi”. Pałac Krzysztofory (Rynek Główny 33) ma długą i bogatą tradycję kawiarnianą. Po Kawiarni Stanisława Rehmana otworzył tu swą cukiernię „Europejska” – Kazimierz Danek (1930 rok). Była to przedostatnia poważna kawiarnia, jaka wydostała się spod skrzydeł WSS „Społem”. Kiedy dostała się w prywatne ręce, przestylizowano ją na wiedeńską kawiarnię z początku lat 20. ubiegłego wieku. 

W 1910 roku otwarto uroczyście kawiarnię Jana Noworolskiego w Sukiennicach, która w niezmienionych historycznych wnętrzach, funkcjonuje do dzisiaj, znowu prowadzona przez Noworolskiego – prawnuka założyciela. Wzrost sympatii społeczeństwa polskiego dla kawiarnianej formy spędzania wolnego czasu pociągał za sobą powstawanie palarni kawy. Pierwszą palarnię na dużą skalę założył Tadeusz Tarasiewicz w 1882 roku w Warszawie pod nazwą Pluton. Wkrótce powstawały inne a kawa stawała się coraz popularniejsza.

Dziś jesteśmy świadkami, jak kultura konsumpcji kawy dźwiga się z nizin powojennego półwiecza. Pojawiły się znów wyborne gatunki kawy, sprzedawane w fachowych sklepach, mających własne palarnie. Dbając o wielbicieli kawy Krakowska Palarnia Kelleran oferuje swoim klientom „powrót do korzeni”. Dba o to, aby pochodzenie kawy trafiającej to palarni było szlachetne. Przyjmowane jest zielone ziarno tylko z tradycyjnych i całkowicie organicznych upraw trafia do naszej Palarni. Wypalamy je, skrupulatnie przestrzegając prawideł tradycyjnej sztuki, dzięki czemu powstaje wysokiej jakości kawa. Kawowe jutro jest w rękach konsumenta.

Bibliografia:

Krakowskie Kawiarnie – Spacerownik - K.Jakubowski

S.M.Woźny: „Tajemnice kawy”

E.Bangert, Ch.Mahrle: „Kawa”

L.Rum: “Legenda, historia, anegdota, receptariusz”

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl