1. Zmiel kawę trochę grubiej niż do espresso. Najlepszą grubość można uzyskać po kilkukrotnych próbach, kiedy już będziesz wiedział/a jaka kawa najbardziej Ci smakuje.

2. Do dolnego zbiornika kawiarki wlej podgrzaną wcześniej wodę, tak by poziom nie przekroczył poziomy wentyla.

3. Do pojemnika wsyp kawę.

4. Następnie połóż pojemnik z kawą na części napełnionej wodą.Upewnij się, że żadna drobina kawy nie pozostało na brzegu filtra.

5. Górny zbiornik kawiarki należy nakręcić na dolny, można sobie pomóc szmatką lub ręcznikiem jeżeli woda zdążyła nagrzać dolny zbiornik na wodę

6. Kawiarkę postaw na kuchence.Pokrywkę pozostaw otwartą.

7. Po chwili kawa zacznie powoli wylewać się do górnego zbiornika. Wkrótce kawa zacznie wypływać jednolitym strumieniem.Pod koniec zacznie mocniej buzować- należy uchwycić ten moment i zdjąć z kuchenki tuz przed.

8. Połóż ją na chłodnym ręczniku, aby zakończyć ekstrakcję. Dzięki temu uzyskasz słodszy i pełniejszy smak kawy. W ten sposób zmniejszysz również metaliczny posmak w kawie.

9. Gdy kawa przestanie się wydobywać, możesz nalać napar do filiżanek. Jeśli nie zużyjesz całej kawy od razu, przelej resztę do termosu, gdyż pozostawiona w moce szybko stanie się gorzka z metalicznym posmakiem.