Palarnia Kawy KELLERAN COFFEE COMPANY

Sposoby Parzenia Kawy

  Sposób zaparzania:   

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

1. Przed rozpoczęciem przyrządzania espresso nagrzej dobrze filiżanki, na ekspresie lub gorącą wodą znajdującą się często przy maszynie. Jest to bardzo ważne, gdyż kawa jest niezwykle wrażliwa na nagłe zmiany temperatury. Espresso szczególnie.

2. Porta filtr wyjmij i przetrzyj miękkim ręcznikiem, tak aby był czysty i suchy.

3. Kawę zmiel cienko w młynku żarnowym,  bezpośrednio do porta filtra tak aby był pełny – z małą górką. W młynku nie powinny pozostać także resztki zmielonej kawy, gdyż kawa świeżo zmielona daje zawsze najlepszy efekt.

4. Uderz porta dłonią aby kawa dobrze się ułożyła.

6. Upewnij się że Twój tamper pasuje do porta filtra.

Po dociśnięciu kawa w porta filtrze musi mieć równą, gładką, poziomą powierzchnię.

7. Zanim  włożysz porta do grupy przelej przez nią wodę, często bowiem zdarza się, że maszyna jest za gorąca. Zbyt duża temperatura może sprawić, że Twoje espresso będzie ciemne i gorzkie.

8. Włóż porta filtr do grupy, podstaw filiżanki i przepuść wodę.

9. Obserwuj dobywające się espresso, powinno być gęste i miodowe. Cała ekstrakcja powinna trwać 23-29s i mieć objętość 30ml

10. Jeśli espresso wypływa zbyt wolno, (30s) kawa mogła być zmielona zbyt drobno, jeśli wypływało zbyt szybko (20s) kawa mogła być zmielona za grubo. Aby dojść do umiejętnośći zaparzania idealnego espresso potrzeba wielu prób.

Nie zrażaj się. Efekty mogą być oszałamiające.

Copyrights © KELLERAN COFFEE COMPANY 2010

Created by ELTRONIK.biz

Kelleran Espresso Blend

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Costa Rica Finca Canuela

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Rwanda Musasa Dukendekawa

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Brazil Nossa Senhora De Fatima Organic

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Columbia Finca Santa Barbara

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Guatemala Antigua Pampojila

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Ethiopia Yirgacheffe

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy

Kenya AB Thimu

wybierz wielkość oraz ilość paczek kawy
    x    
wybierz sposób mielenia kawy